[...] białka i wydajność jego wykorzystania przez organizm jest mniejsza. Produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięso i jego przetwory, pomimo wysokiej wartości białkowej, nie pozwalają zachować odpowiednich proporcji w kuchni naturalnej. Tłuszcz zwierzęcy zawierający nasycone kwasy tłuszczowe, jak i inne niekorzystne substancje [...]
Pigułka sukcesu? Prawie trzy lata temu jako pierwszy, bezpośrednio skierowany do kulturystów, pojawił się androstendion. Wkrótce po nim zainteresowano się następnym prohormonem, dehydroepiandrosteronem, (DHEA), który miał służyć do terapii zastępczej u starzejących się mężczyzn. O istnieniu androstendionu usłyszeli wszyscy, gdy okazało się, że [...]
[...] 4. Błonnik a) Czym jest błonnik? b) Jak dużo błonnika potrzebuję? 5. Białko a) Dlaczego potrzebuję białka? b) Jak dużo białka potrzebuję? c) Przykładowe produkty zawierające białko d) Czym są aminokwasy? e) Najlepsze źródła białka 6. Tłuszcze a) Dlaczego potrzebuję tłuszczów? b) Jak dużo tłuszczów potrzebuję? c) „Złe tłuszcze” i ich główne źródła [...]
Każdy suplement będący w stanie podnieść poziom testosteronu, jest niezwykle cenny dla kulturystów, gdyż nawet niewielki wzrost tego hormonu zwiększa rezultaty ciężkiego treningu. Jednak, które prohormony są najbardziej skuteczne i jak najlepiej jest je stosować? A przede wszystkim, czy są bezpieczne? Pigułka sukcesu? Prawie trzy lata temu jako [...]
[...] 5-6 posiłków dziennie, co prowadzi do utrzymania metabolizmu na wysokim poziomie i utrzymania tak istotnej masy mięśniowej. Korzystajmy z niskotłuszczowych źródeł białka (białko jaj, piersi z kurczaka lub indyka, ryby, chude czerwone mięso) oraz węglowodanów złożonych (płatki owsiane, ryż, ziemniaki, makaron, chleb pełnoziarnisty). Jeśli [...]
Prawda o białku Od wielu lat wśród osób uprawiających kulturystykę i sporty siłowe istnieje mocne przekonanie, że jedynie białko spożywane w bardzo dużych ilościach zagwarantuje wzrost siły i masy mięśniowej. Już każdy początkujący, po przekroczeniu progów siłowni dowiaduje się od swoich bardziej doświadczonych kolegów, że oprócz ciężkich [...]
[...] 20-30g lub 0,3-0,5g/kg masy ciała • Aminokwasy EAAs lub BCAAs - 6-10g • Węglowodany - 35-50g lub 1-1,5g/kg masy ciała • Kreatyna (mieszanka różnych form, staki kreatynowo-białkowe lub monohydrat kreatyny) - ok. 3-5g lub 0,1g/kg masy ciała/dzień całkowitej kreatyny, podzielonej na 2 porcje (przed i po treningu) *kreatyna jest efektywnym [...]
Witam, myślę że się przyda... Prohormony zostały uznane za suplementy, podwyższające poziom testosteronu i zwiększające masę mięśni. Stały się bardzo popularne wśród kulturystów i innych sportowców. Reklama reklamą, jednak nauka wciąż bada te substancje. Prohormony zostały uznane za suplementy, podwyższające poziom testosteronu i zwiększające masę [...]
[...] energie czerpie ze spalania tłuszczy i ciał ketonowych. Oczywiście do spalania tłuszczy niezbędne są niestety cukry, dlatego też organizm często jako 3 źródło energii bieżę białko - jest to tak zwany katabolizm mięśniowy, jest on niestety mało energetyczny, ale zachodzi w czasie, kiedy nasz organizm nie ma po prostu już glikogenu. Diety, jakie [...]
[...] czyli demineralizacja prowadząca do rozmiękania i deformacji kości. W starszym wieku dochodzi do osteoporozy, czyli utraty masy kości (składników mineralnych i matrycy białkowej). Złamania kości są tym częstsze, im mniejsza jest gęstość kości osiągnięta w okresie rozwojowym. HIPERKALCEMIA (nadmiar Ca) Przy prawidłowym żywieniu nie [...]
[...] organizm podają, że systematyczny wysiłek fizyczny o nie dużej intensywności wpływa pobudzająco na funkcję układu limfatycznego. Po wysiłku wzrasta ilość properdyny (jest to białko surowicze wchodzące w skład naturalnego układu czynników odpornościowych człowieka),immunoglobin (przeciwciał), przyrost aktywności żernej leukocytów (inaczej krwinka [...]
[...] kapsułki przed obiadem lub przed treningiem. Popić duża ilością wody. Whey Protein Complex 100% (olimp) 1000g OLIMP Whey Protein Complex 100%® -specjalnie opracowany matrix białkowy- ultrafiltrowanego koncentratu białek serwatkowych WPC instant oraz zaawansowanego technologicznie izolatu białek serwatkowych WPI-CFM® w formie instant. Izolat CFM® [...]
[...] znacznie więcej energii niż tkanka tłuszczowa. Obydwa te czynniki powodują przyspieszenie tempa metabolizmu. - Metabolizm w największym stopniu przyspieszają posiłki białkowe - pij dużo wody - jedz owoce np. jabłka, suszone morele, śliwki - jedz produkty zawierające błonnik - jedz częste ale za to mniejsze posiłki a przerwy między nimi [...]
[...] tych diet stoją często w opozycji z tym, co mówią najwięksi specjaliści w dziedzinie zdrowia i sportowej diety. Ich autorzy twierdzą, że dieta niskotłuszczowa, średnio-białkowa i zarazem bogato-węglowodanowa może stanowić dla nas zagrożenie. CZY WĘGLOWODANY SĄ NIEBEZPIECZNE? To byłaby niepożądana wiadomość dla sportowców [...]
[...] wykorzystać w pełni takiego białka. Jeżeli określony produkt będący źródłem białka, zawiera tylko 60% jakiegoś aminokwasu niezbędnego to oznacza, że organizm wykorzysta dane białko w 60% (owszem Twój posiłek zawierał 30g białka, ale na potrzeby ustrojowe organizm spożytkuje tylko 60% tej puli, czyli 18g). BIAŁKA NASION ZBÓŻ Większość białka [...]
[...] retardacje mentalne głównie u dzieci i zaburzenia intelektualne u dorosłych. Wiele bezcukrowych i lekkich produktów zawiera aspartam jako słodzik. Aspartam to generalni małe białko, które zawiera około 40% fenyloalaniny. A więc produkty z aspartamem są ryzykiem dla pacjentów z PKU. Wszystkie produkty z aspartamem muszą być etykietowane [...]
[...] dramatycznie wzrasta. Wzrastająca proporcja kalorii z białka będzie dostarczać organizmowi aminokwasów, które mogą być zużyte jako paliwo (wspólnie z ketonami), a dodatkowe białko będzie oszczędzać mięśnie przed rozpadem i wykorzystaniem ich do produkcji energii. Białko może dostarczyć energii i dlatego oszczędza masę mięśni przed używaniem jej [...]
[...] że „przeciętna" starożytna dieta zawierała 55% pożywienia zwierzęcego i 45% pożywienia roślinnego. W skład pokarmów zwierzęcych wchodziły zdrowe tłuszcze jak również białko i pożywienie roślinne, w skład którego wchodziły liście, łodygi , owoce, ziarna, bulwy i korzenie. Zboża i mleko krowie nie wchodziły w grę aż od 7000 do 10000 tyś lat [...]
[...] dietą „optymalną", dietą Atkinsa, kosmonautów, lotników). Zasady prawidłowego żywienia określają proporcje między podstawowymi składnikami żywności. I tak: białko powinno dostarczać 12-15 proc. ogółu energii, tłuszcz - nie więcej niż 30 proc., a pozostałą część dobowej podaży energii, czyli ok. 55-60 proc., powinny dostarczać [...]
[...] wykazywać się całkiem sporą wiedzą. Potrafią na przykład powiedzieć dokładnie, ile gram białka znajduje się w jajku lub piersi kurczaka. Przyjmują oni znaczenie słowa białko dosłownie, postrzegając je jako najważniejszy składnik pokarmowy dla udanego budowania mięśni. Chyba żaden kulturysta nie ma wątpliwości, gdy chodzi o konieczność [...]